Голова підкомітету ВР з питань туризму відзначила значний потенціал розвитку туристичного напрямку між Україною і Ліваном

Між Україною і Ліваном може сформуватися досить стійкий туристичний потік за умови активних дій туроператорів обох країн, вважають учасники "круглого столу", що пройшов лютому 2017 в Бейруті, організованого посольством України в Лівані.

Голова підкомітету Верховної Ради з питань туризму та рекреаційної діяльності парламентського комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму Ганна Романова зазначила значний потенціал розвитку туристичного напрямку між Україною і Ліваном, зокрема, в сфері в'їзного медичного туризму в Україні.

При цьому, за словами депутата, для розвитку напрямку необхідно "розвіяти міфи щодо небезпеки наших країн для туристів".

"Нам потрібно піднімати тему боротьби з міфами і стереотипами, щоб туристи отримували достовірну інформацію про безпеку наших країн для туризму", - сказала вона.

Надзвичайний і повноважний посол України в Ліванській Республіці Ігор Осташ зазначив, що як в'їзний, так і виїзний туризм, може підштовхнути розвиток українсько-ліванських відносин і товарообігу між країнами. При цьому найбільший інтерес в українських туристів можуть викликати екскурсійні тури до Лівану.

"Туризм - це не тільки море. Це історія і культура. Ліван готовий розвивати інші види туризму і двосторонні контакти ", - сказав він.

Президент Української асоціації медичного туризму, розвиваючої в'їзний медичний туризм в Україні, Віолетта Янишевская відзначила високий інтерес ліванців до медицини і медичної освіти в Україні.

"Туроператори Лівану проявляють великий інтерес. Ми можемо розвивати мед.туризм для пацієнтів з Лівану, зокрема, оздоровчий і рекреаційний туризм "- сказала вона.

На думку В.Янишевской, для туристів з Лівану можуть бути привабливими курорти Трускавця, Моршина, Хмільника, Миргорода, а також курорти Одеської області.

В.Янишевская впевнена, що застосування новітніх розробок в реабілітації, омолодження, дієтології, широке впровадження лікування стовбуровими клітинами, в комплексі з ефективністю природних властивостей грязелікування, мінеральних вод, кліматотерапією збільшують конкурентоспроможність на ринку медичних послуг.

Вона зазначила, що "розширюються не тільки спектр послуг, що надаються і їх якість, а й кількість закладів, які надають ці послуги".

"Якщо раніше готелі пропонували своїм клієнтам тільки уніфікований комплекс СПА і Wellness-процедур, то зараз стали розширювати комплекс оздоровчих і лікувальних методик, впроваджувати, як мінімум, стандартні медичні послуги - наприклад, check-up організму, і досить часто пропонувати інноваційні медичні послуги в області реабілітації. Особливо це характерно для готелів рівня 4-5 зірок, розташованих в санаторно-курортних зонах Криму, Закарпаття та Прикарпаття. З іншого боку, виникла гостра необхідність в перепрофілюванні, реорганізації, модернізації більшості існуючих санаторно-курортних установ ", - сказала вона.

За словами В.Янишевской, "попит на Україну від ліванців є", і він збільшується в міру того, як ліванці отримують більше інформації про Україну і її можливості.

З нею згодна керівник турагенції "Щасливий мандрівник" (Дніпро) Оксана Булик: "Ліванські туроператори виявляють до України величезний інтерес. Вони знають, що в Україні є багато туристичних регіонів - гірськолижні курорти, гарні пляжі і дуже багато історичних місць. Крім того, є запити на медичний туризм".

Однак перешкодою для розвитку в'їзного туризму, на її думку, є складнощі з отриманням віз для ліванських туристів.

Президент Асоціації гостинності України Олександр Лієв також вказав на проблематичність отримання віз і зазначив, що в даний час набагато легше організувати потік українців до Лівану, ніж навпаки, тому, що Ліван для українців - безвізова країна.

Він додав, що для формування стабільного турпотоку між країнами повинна бути чітка інформаційна політика не тільки на рівні держави, а й на рівні туроператорів. На його думку, запуск додаткових рейсів також посприяє формуванню стійкого попиту на даний напрямок. 

При цьому директор турагенства "Юніон-Турс" (Чернігів) Сергій Сизонов не впевнений, що Ліван може стати масовим туристичним напрямком з України, в тому числі в силу того, що "в Україні вже є два напрямки - Туреччина і Єгипет".

"Ці напрямки економічні і дозволяють людям відпочити. Українці звикли до готелів на першій лінії зі своїми пляжами, туристи трошки розбалувані системою all inclusive, яка значно полегшує людям відпочинок. У Лівані цього немає ", - сказав він.

Коментуючи транспортні потоки між Україною та Ліваном експерт зазначив, що при перельоті на регулярному рейсі "сім'я з трьох осіб заплатить більше тисячі доларів тільки за переліт, якщо додати проживання в готелі, це ще близько тисячі доларів, в цілому вартість туру складе близько $ 2,5 тис".

"Це виходить дорого, адже на такий же період турецький готель буде обходитися в 2-2,5 рази дешевше. Тому Ліван буде цікавий людям платоспроможним, які вже побачили різні країни, і яким хочеться чогось нового. Привабливість Лівану в тому, що це безвізова країна, і туди не тривалий переліт. До того ж тут цікава екскурсійна програма ", - вважає він.

Джерело: telegraf.com.ua