Революції приходять стрімко та поступово вщухають, а життя людей продовжується. Більшість українських сімей починають замислюватися над продовженням свого роду та де саме народжувати дитину. Тим паче у ХХI сторіччі жінки України можуть обрати будь-яку країну світу для народження первістка, аби тільки фінансові спроможності родини цьому вибору сприяли. Але досить важливим фактором для таких родин, які зробили свій вибір на користь іноземних країн, є можливе отримання громадянства, а у разі повернення до України — отримання державної допомоги при народженні дитини.

Вибір — кращий сервіс

У житті трапляються різні випадки, наприклад, як такий, що стався нещодавно — жінка народила дитину на станції столичного метро. Також ніхто не застрахований від того, що це може статися і поза межами країни. Але все ж таки більшість жінок заздалегідь планує пологи: де саме  народжувати дитину — від лікарні до країни — та прагнуть обрати для цього найкомфортніше місце. "Хрещатик" вирішив дізнатися, де краще народжувати, та скільки це буде коштувати.

Багато наших співвітчизниць воліють народжувати за кордоном. За даними компаній, які пропонують такі послуги, кількість українських клієнток за минулий рік збільшилася на 15 %. Існує навіть спеціальний термін "бебі-вояж". І на це, зрозуміло, є свої причини: високий рівень медицини, низький поріг смертності породіль та новонароджених, сприятливі і стабільні економічні умови тощо. Саме ці чинники і визначають країну для народжування дитини.  Так, і у нашій країні є дуже багато приватних клінік, які працюють за європейськими стандартами та мають високий рівень медсервісу. Але все ж таки дуже важливі різноманітні чинники, які переважують у бік іноземних держав та клінік: сучасні підходи допомоги під час пологів та відновлювальні післяпологові процедури жінкам тощо.

Так, за словами президента Української Асоціації Медичного Туризму (УАМТ) — віце-президента Всесвітньої Асоціації Медичного Туризму (GHTC) Віолетти Янишевської, до країн, куди найчастіше їдуть народжувати українки, відносяться: США, Німеччина, Великобританія, Франція, Норвегія, Данія, Фінляндія, Швеція, Австралія, Швейцарія, Канада. Що стосується наших сусідів — Росії, то вони частіше всього обирають для пологів Індію та Таїланд, бо там значно нижча вартість медичних послуг в порівнянні з країнами ЄС та США. Також експерт звернула увагу на те, що вагітній жінці, яка збирається народжувати за кордоном, рекомендовано планувати свою поїздку не пізніше, ніж з терміном вагітності 36 тижнів (та 32 тижні при багатоплідній вагітності). "Жінці, яка народжувала за кордоном, рекомендовано повернення з дитиною не раніше, ніж через сімь днів після пологів",— наголосила Віолетта Янишевська.

Дитина для сім'ї — найдорожчий скарб

Отож вартість народжування дитини за кордоном коливається від 2 500 до 30 000 тис. дол. США, в залежності від обраної країни. Так, за словами президента УАМТ, найдорожчою європейською країною є Швейцарія. "Поєднання альпійської природи, затишку, високоякісних медичних послуг, вишколеного персоналу, комфортних умов у палаті на рівні чотирьох-п'ятизіркового готелю — в таких умовах народжують українки в Швейцарії. Вартість пологів стартує від 20 000 дол. США",— розповідає пані Янишевська.

Також вона додає, що в українок великим попитом користуються США. "Дитина, народжена в цій країні, автоматично отримує громадянство”,— зазначила вона.

 

"Вартість пологів в Америці з громадянством, організованою сервісною компанією, сягає від $ 15 000, вартість кесаревого розтину стартує від 18 тис. дол. США",— наголошує Віолетта Янишевська. Також вона додає, що відкриття візи, проживання, оплата послуг сервісної компанії істотно впливають на вартість. "Ціну можна значно зменшити, якщо є знайомі, у яких можна проживати до пологів, і якщо самостійно організовувати процес",— каже експерт.

Продовжуючи тему "модних" країн для народження, відзначимо, що українки дедалі більше звертаються до послуг акушерів саме з Німеччини.

"Ця країна поєднує і високий рівень медицини, і зручне географічне розташування. Орієнтовна вартість пологів в Німеччині складає 
9 тис. дол. США — звичайні пологи. У разі кесаревого розтину німецькими лікарями доведеться заплатити 15 000 дол. США",— зазначає пані Янишевська.

Також серед країн ЄС, у яких народжують українки, не останнє місце займає Франція.

"Ця країна пропонує високий медичний рівень, надання знеболення при пологах, затишні і комфортабельні післяпологові палати з наданням післяпологового відновлювального періоду для породіллі. Рівень клініки суттєво впливає на вартість пологів — від 5 до 30 тис. дол. США",— резюмувала експерт.

У сонячній Іспанії, на Коста дель Соль, пологи обійдуться від 3 600 Eur до 7 500 Eur, залежно від обраної клініки і способу пологів (самостійні, природні пологи або пологи шляхом кесаревого розтину). "Вартість включає останні аналізи перед пологами, епідуральну анестезію (якщо необхідно), самі пологи, перебування в госпіталі після пологів до 4-х діб в окремій палаті з душем і диваном для супроводжуючого, харчування. Приїжджати потрібно мінімум за 3 тижні до пологів — щоб пройти необхідні попередні консультації у лікарів і чекати чудесного моменту на свіжому морському повітрі",— розповіла заступник директора компанії Just Babies на Коста дель Соль в Іспанії Євгенія Познарьова. Також вона повідомила, що для поїздки до Іспанії немає необхідності у підготовці спеціальних документів — достатньо вислати скан закордонного паспорту майбутньої мами для резервування пологів, а також надати деякі дані про майбутніх батьків (дати народження, сфера роботи) — ці дані знадобляться для оформлення документів майбутньому малюкові. "Єдиний документ, який вимагає особливого підходу — це віза. Візу необхідно оформити строком перебування мінімум на 2 місяці, щоб захопити період до і після пологів (після пологів документи на новонародженого оформляються в середньому 1 місяць). Щоб оформити тривалу візу, необхідно надати до консульства документи по оренді квартири на весь період + запрошення з госпіталю",— зазначає пані Познарьова. Також, за її словами, крім самих пологів, необхідно буде оплачувати додаткові консультації у лікарів, як до, так і після пологів. Щоб заощадити, вона рекомендує оформити медичну страховку.


Серед країн Середнього Сходу варто відзначити Туреччину, яка стає все більш популярною для киянок. "Турецькі клініки пропонують прекрасний сервіс, а саме: індивідуальний пологовий зал, високий рівень медичної допомоги, постійну присутність російськомовного координатора, комфортні палати, сучасні підходи до ведення пологів тощо. Вартість пологів стартує від 2 500—5 000 дол. США",— ділиться даними пані Янишевська. Конкурентом ЄС та США є Ізраїль.

"В Ізраїлі надають високий рівень медичного обслуговування порівняно з європейським та практично відсутній мовний бар'єр, а також там найвищий рівень життя серед усіх країн Близького Сходу. А вартість більш прийнятна для більшості українок — стартує від 3 000—5 000 дол. США",— зазначає експерт.

Що стосується вартості пологів у столиці України, то вона коливається від 1 000 до 10 000 дол. США. Отож, вибір за вами!

Право на допомогу

Водночас жінка, яка народила за кордоном, так само має право на отримання допомоги на дитину в Україні. Так, за словами адвоката, партнера ЮА "Шевчук та партнери" Костянтина Глоби, останнім часом все частіше наші громадянки виїжджають за кордон для планування вагітності та народження дитини. "При поверненні на територію України у її громадян виникає питання, чи отримають вони державну допомогу на дитину, народжену за кордоном”,— зазначає адвокат. Питання державної допомоги регулює Закон України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (далі — Закон) та постанова КМУ від 27 грудня 2001 р. № 1751 "Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми" (далі — Постанова). Так, згідно зі ст. 11 Закону, допомога батькам при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини. Також ст. 6 Закону передбачено, що документи, необхідні для призначення допомоги, подає та особа, яка на неї претендує, самостійно. Громадянство або місце народження дитини жодним чином не впливає на право отримання соціальної допомоги батьками — громадянами України", — розповів пан Глоба. Тобто, визначальний фактор — наявність громадянства саме у батьків. За його словами, допомога надається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня народження дитини. Так, згідно з Постановою, для призначення допомоги при народженні дитини органу праці та соціального захисту населення за умови пред'явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подаються такі документи:

1) заява одного з батьків (опікуна), що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

2) копія свідоцтва про народження дитини;

3) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини для виплати допомоги у зв'язку з народженням дитини, виданий відділом реєстрації актів цивільного стану, або довідка для призначення допомоги при народженні дитини, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад. "Жінки, які постійно проживають (зареєстровані) на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України",— наголошує адвокат. За словами директора Департаменту соціальної політики КМДА Тетяни Костюренко, контроль за цільовим використанням допомоги і створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей здійснюється головним державним соціальним інспектором і державними соціальними інспекторами органів праці та соціального захисту населення разом з управліннями (відділами) у справах сім'ї та молоді, службами у справах дітей і органами опіки і піклування шляхом вибіркового обстеження окремих сімей. За 2013 рік в Києві призначено допомогу при народженні дитини 28 925 особам. Нині допомога при народженні дитини, виходячи із прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, установленого на день народження дитини до 30 червня 2014 року становить на першу дитину — 30960 грн.; на другу дитину — 61920 грн.; на третю та кожну наступну дитину —123840 грн.

А починаючи з 1 липня державна допомога при народженні дитини незалежно від черговості буде виплачуватися у розмірі 41280 грн.

 

Крила для вагітних

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) не рекомендує користуватися повітряним транспортом вагітним жінкам у наступних випадках:
— вагітність більше 36-ти тижнів (більше 32-х тижнів при багатоплідній вагітності);
— ускладнена вагітність (патологія вагітності, загроза викидня тощо);
— протягом семи днів після пологів.
Кожна авіакомпанія встановлює свої правила щодо перельоту вагітних. Наприклад, всі вагітні, які подорожують рейсами МАУ, повинні надати медичну довідку від лікаря із зазначенням терміну вагітності, починаючи з 28-го тижня. Існує спеціальний медичний висновок MEDIF (Медична інформаційна форма), яка видається після попереднього медичного обстеження вагітних, а також жінок з дітьми з висновком про стан здоров'я цієї групи населення. До даної групи відносять вагітних жінок з терміном вагітності від 36-ти тижнів і більше (при багатоплідній вагітності від 32-х тижнів і більше), а також жінки з немовлятами на першому тижні (до 7 днів) після народження або жінки з недоношеними дітьми. Медичний висновок MEDIF вважається дійсним тільки на той рейс і дату його виконання, які в ньому позначені.

Олена ДМИТРІЄВА "Хрещатик" Фото Бориса КОРПУСЕНКА 

Матеріали сайту: http://kreschatic.kiev.ua/ua/4446/art/1396463702.html