Фото: Технічний моніторинг пацієнта на велотренажері в санаторії Трускавець, розташованого у Львівській області

Український медичний туризм у фаворі 

Для Ніни та Олександрa Едерле, пенсіонерів з Німеччини, відвідування популярного курорту Моршин в Західній Україні є щорічною традицією. Українка Юлія Цербе, яка живе в США, використовує свої поїздки в Україну, щоб пролікувати зуби. Вони, як і багато інших, приїжджають в Україну для лікування.

Article about medical tourism in Ukraine

"Лікування в Україні стає все більш і більш популярним серед пацієнтів із Західної Європи, США, Ізраїлю і Великобританії", говорить Віолетта Янишевська, президент Української асоціації медичного туризму. "Ціна на українські медичні послуги на 30-70 відсотків нижче, ніж в інших країнах, а якість і рівень комфорту не поступаються багатьом закордонним клінікам."

Стоматологічні послуги, лікування безпліддя, реабілітація, пластична хірургія, офтальмологія і кардіологія, лікування стовбуровими клітинами, є одними з найбільш популярних - за розумними цінами і з високим обслуговуванням, сказала Янишевська.

Для пари Едерле питання ціни було не головним. Вода зі знаменитого джерела Моршин, яке виявили в 1879 році, є реальною цінністю. Вона успішно використовується для лікування захворювань травної системи.

"Ці поїздки насправді не для мене, а для моєї дружини, у якої є кишкові проблеми. Ми з'ясували, що місцева вода дуже корисна для неї і почали відвідувати це місце", сказав Олександр Едерле.

Близько 2000 іноземців з Росії, Німеччини, Молдови, Азербайджану, Казахстану та Узбекистану відвідують курорт Моршин щорічно, що становить близько 7 відсотків від загальної річної кількості туристів.

Крім Моршина, такі курорти, як Трускавець у Львівській області - найвідоміший за цілющі сили місцевої води, Миргород у Полтавській області, Саки - грязелікувальний курорт в Криму - також популярні серед медичних туристів.

У жовтні  Всесвітньою федерацією гідротерапії і кліматотерапії Миргород був удостоєний звання міста, де проводяться найкращі в світі спа-процедури.

Якість Моршинської води "аналогічна з водою з Чеського курорту Карлові Вари, тоді як ціна в Україні нижче", каже Мар'яна Магас, керівник відділу маркетингу в Моршині. Турпакет на 14 днів у Моршині буде коштувати від $ 460 до $ 810, а в Карлових Варах ціна починається від $ 1000.

Коли справа доходить до стоматологічних послуг, то тут ціновий розрив ще більше. У США Цербе раз довелося заплатити $ 175 за послугу, у той час як в Україні ціна на аналогічну послугу принаймні вдвічі менше.

"Ціна є головною приманкою при отриманні медичних послуг в Україні. Якість, правда, в США набагато вища" , говорить Цербе. Проте, за її словами "цілком можливо знайти хорошу якість і в Україні", якщо прислухатися до порад пацієнті , які вже отримали якісні послуги і хороше враження.

Президент Української асоціації медичного туризму Віолетта Янишевська заявила, що легка доступність медичної допомоги в Україні та відсутність необхідності отримання віз є суттєвими плюсами.

Більш того, деякі медичні методики - наприклад ті, які допомагають безплідним парам мати дітей - "дуже добре розвинені," каже Інна Дащенко, віце -президент Української асоціації лікарів медичного туризму. Клініка Ісіда, наприклад, має велику кількість іноземних пацієнтів."Більш того, наше законодавство дуже поблажливо ставиться до репродуктивних технологій і сурогатного материнства. Тому з юридичної точки зору дешевше і простіше для іноземців приїхати в Україну, щоб отримати відповідні послуги.

Водночас багато українців звертаються за медичною допомогою за кордоном. За офіційними статистичними даними в 2012 році близько 150 000 українців виїхали за кордон з метою отримання медичних послуг. Онкологія, кардіологія і трансплантологія - послуги цих напрямків є найпопулярнішими серед українців, які їдуть в Ізраїль, Німеччину, Туреччину, Угорщину та інші країни, говорить Янишевська.

Щоправда немає офіційної статистики щодо медичного туризму в Україні. Але й наявні несуттєві цифри мають тенденцію до зростання - як зауважують самі туристи.

"Я помітив, що в останні роки набагато більше людей з Узбекистану, Азербайджану та інших країн почали приїжджати на лікування", сказав Едерле. "Це набагато більше, ніж було раніше".

Анастасія Форіна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.