Чи знаєте ви що наша їжа, наші щоденні харчові звички чи дієти, які ми використовуємо, можуть як захищати нас від захворювань, у тому числі онкологічних, так і спричиняти рак. Тому надзвичайно важливо розуміти чи їжа, яку ми їмо, захищає нас від раку та інших хворіб, або навпаки підвищує ризик їх виникнення. Давайте розглянемо деякі закономірності та правила, що випливають з численних наукових досліджень.

 

Їжа, що підвищує ризик розвитку раку.

  • 10% онкологічних – ракових захворювань – пов’язані з харчуванням. Є дослідження, які визначають правило: «Низьке споживання фруктів та овочів пов’язане з понад 50% ракових захворювань»
  • Доведений факт -
  • - їжа, з великою кількістю насичених жирів, сіллю та бідна харчовими волокнами, спричиняє підвищений ризик розвитку раку.
  • Рак шлунку та кишечника частіше розвивається у людей, які їдять більше червоного та обробленого м'яса.
  • Спосіб приготування їжі – також має значення, адже, під дією високих температур вивільняються хімічні речовини, що можуть пошкоджувати клітини організму, тис самим збільшуючи ризик, що вони стануть раковими.
  • Деякі дослідження показали, що кальцій у молоці знижує ризик раку кишечника, в той час як інші дослідження пов'язали високе споживання молочних білків з раком простати.
  • Окремої уваги заслуговує алкоголь, який навіть у невеликій кількості обробленої їжі, може збільшити ризик виникнення ряду ракових захворювань, таких як рак печінки, кишківника, ротової порожнини та грудей.

 

Що ж зменшує ризик розвитку раку?

  • Встановлено, що ретиноїди (в оранжевих і червоних овочах і фруктах, таких як гарбуз, морква, персики, манго та інші) перешкоджають зростанню раку в епітеліальних тканинах
  • Високе споживання продуктів, багатих бета-каротином, знижує частоту розвитку раку стравоходу.
  • Нерозчинні зернові волокна в крупнозернистих зернах (наприклад, жита, сорго, кукурудзи, ячменю і проса).
  • Мікронутрієнти, такі як вітаміни та мікроелементи у збалансованих кількостях.
  • Антиоксиданти такі як: вітаміни А, Е та мікроелементи, такі як селен, цинк;
  • Встановлено, що вітамін-D і кальцій також дають захист від колоректального раку.
  • Зелений чай і його сполуки.
  • Дієта, що включає високий рівень споживання свіжих овочів, фруктів, часнику та спецій, таких як куркума, у відповідних кількостях може профілактувати рак

Компоненти їжі, що зменшують ризик розвитку раку (див таблицю).

 

Дієти та певні види раку. 

Рак шийки матки 

  • Дієта з високим вмістом каротиноїдів, овочів і фруктів може знизити ризик розвитку раку шийки матки, яєчників і ендометрію.
  • Високе споживання вітамінів С і Е може знизити ризик розвитку раку шийки матки. 

Рак молочної залози

  • Прийом надмірної кількості насичених жирів, а також ожиріння пов'язані з раком молочної залози.
  • Рекомендації щодо харчування та рекомендації Всесвітнього фонду досліджень раку рекомендують, що наявність дієти з достатньою кількістю овочів і фруктів та зменшення споживання насичених жирів знижує ризик раку молочної залози. 

Рак порожнини рота

  • Збільшення споживання риби, яєць, сирих і варених овочів, а також фруктів пов'язане зі зниженням ризику розвитку раку порожнини рота.

 

Правильні харчові звички

  1. Їжте цільнозерновий хліб, вживайте крупи, продукти птиці, рибу та сою
  2. Уникайте рафінованих харчових продуктів
  3. Їжте продукти з низьким вмістом калорій і жирів
  4. Обмежте вживання висококалорійної випічки (торти, печиво, пончики, тощо)
  5. Уникайте вживання в їжу тривало смажених продуктів.

 

Харчуйтесь правильно та смачно! Будьте здорові! 

 

Читайте також: