Ішемічна хвороба серця - це гостре або хронічне ураження міокарда, що виникає внаслідок зменшення постачання серцевого м'яза артеріальною кров'ю, яке зумовлено частковою або повною закупоркою однієї або декількох коронарних артерій (що забезпечують кров'ю саме серце) атеросклеротичними бляшками. Через це у пацієнтів часто виникають скарги на болі за грудиною або в лівій половині грудей, т. н. стенокардія.

Якщо у вас діагноз «ішемічна хвороба серця» або «гіпертонія», або можливо, у ваших близьких родичів траплялися серцеві напади, інфаркти або інсульти, та у випадках - якщо хоча б раз у вас був напад стенокардії при будь-якому болю в грудях - варто терміново звернутися в клініку для консультації з фахівцями.

Пам'ятайте, що звхворювання серця не терплять зволікання. Вам необхідно пройти обстеження у кардіолога, як тільки ви відчули перераховані вище симптоми. У комплексі необхідних обстежень «золотим стандартом» діагностики ішемічної хвороби серця є

коронарографія - найбільш точний і достовірний спосіб діагностики, який дозволяє вирішити питання про тактику лікування пацієнта в кожній конкретній ситуації, наприклад про можливість продовження лікування медикаментами, або ж необхідності проведення таких операцій, як ангіопластика і стентування або аортокоронарне шунтування.

Коронарографія є інвазивною процедурою, що означає введення спеціального катетера в умовах операційної та може виконуватися як для діагностичних цілей, так і для контролю стану судин після вже проведених операцій. В інших випадках відновити належне кровопостачання міокарда можна тільки за допомогою аортокоронарного шунтування - операції, за допомогою якої відбувається відновлення кровотоку в артеріях серця шляхом обходу місця звуження коронарної судини за допомогою створення нового шляху для кровотоку - шунтів. Матеріалом для шунтів найчастіше служить внутрішня грудна артерія і підшкірна вена нижньої кінцівки.

Коронарографію проводять наші кваліфіковані фахівці, що мають багаторічний, колосальний досвід виконання таких процедур. В результаті ви отримаєте повну інформацію про стан коронарних судин, а лікар - кардіолог зможе підібрати для вас оптимальний варіант лікування.

У «Харт Лайф Хоспітал» проводиться комплексне обстеження та хірургічне лікування пацієнтів з ішемічною хворобою серця:

1) Інтервенційна кардіологія (в т.ч. за екстреними показаннями):

  • Коронарографія - вартість від 11 700 грн.
  • Стентуваннякоронарних судин коронарними стент-системами з медикаментозним покриттям (спеціальний каркас, що розміщується в просвіті коронарних судин серця і забезпечує розширення ділянки, звуженого патологічним процесом) наступних виробників: Terumo, Boston Scientific, Medtronic, Alvi Medica, Balton - вартістю стентів від 9 900 грн.

2) Хірургічне лікування - проведення аортокоронарного шунтування (АКШ). Рішення про те, яким чином (із застосуванням апарату штучного кровообігу або на працюючому серці) провести АКШ, приймається індивідуально в залежності від класу фахівця, типу і тяжкості ураження коронарних судин і необхідності одночасного проведення додаткової операції (заміна або реконструкція одного з клапанів, видалення аневризми і т. д.).

Фахівці Харт Лайф Хоспітал успішно проводять операцію АКШ на працюючому серці. При цьому серце не вимикається їх кровообігу, що дозволяє попередити розвиток серцевої недостатності, ішемії міокарда, а також розвиток ускладнень з боку життєво важливих органів (центральна нервова система, нирки, печінка), відсутні травматичні ушкодження клітин крові, тривалість операції та післяопераційної реабілітації скорочується.

До послуг наших пацієнтів кращі практики і досвід медичного закладу з більш ніж 60-ти річною історією, інноваційне обладнання та новітні технології, комфортабельні палати, медичний і клієнтський сервіс світового рівня і колосальний досвід української кардіохірургії.

Для нас головне - це пацієнт і його здоров'я, тільки він приймає рішення щодо запропонованого лікування, а далі його завдання спрямовувати всі сили організму на одужання, про все інше подбаємо ми.

Будьте здорові!