Президент УАМТ, Віолетта Янишевська, під час прямого ефіру на радіо "Голос Столиці" обговорила з ведучим ефіру питання, які хвилюють багатьох українців, а саме: лікування важкохворих пацієнтів за кордоном за рахунок бюджетних коштів, сучасні технології, які використовуються в Україні та за кордоном,  можливості одужання таких хворих.

Тематика інтерв'ю є важливою та актуальною, оскільки не так давно в Україні був прийнятий закон про трансплантацію і перед суспільством зараз з'явилися нові виклики, пов'язані з його реалізацією. Необхідно буде провести широку інформаційну кампанію по донесенню суспільству особливостей застосування цього закону, інвестувати значні кошти в модернізацію центрів трансплантації, які існують в Україні та будувати нові, навчати медичний персонал, у тому числі трансплант-координаторів. У теперішній час Україна витрачає значні кошти на лікування українців за кордоном з державного бюджету, зокрема, за даними МОЗ України, в 2017 році було проліковано 226 пацієнтів, та витрачено на їх лікування 692 мільйони гривень. 

В основному, у 2017 році, держава оплачувала лікування за кордоном у випадках необхідності трансплантації кісткового мозку (96 осіб), трансплантацію серця (40 осіб), трансплантацію нирки (45 осіб), трансплантацію комплексу серце і легені (23 особи), трансплантацію печінки (13 осіб). Також, лікувалися за бюджетні кошти пацієнти з злоякісними пухлинами при необхідності застосування сучасних методів терапії.