Лікування за межами власних держав для сучасної людини не є ознакою розкошів або зневаги до власної медицини. Це перш за все бажання отримати послугу в профільних закладах, які мають багаторічний позитивний досвід, а також високу кваліфікацію медичного персоналу.  Приводом цьому, може слугувати як складність захворювання так і неможливість отримання якісного лікування в своїх країнах, до простого бажання поєднати лікування та відпочинок за кордоном. Не зважаючи на причини, при виборі країни, кожна людина враховує і співставляє цілу низку факторів: кваліфікацію лікарів, якість надання медичних послуг, ціну, клімат, мову, тощо.  Прямо пропорційно розвитку ринку медичних послуг, стає дедалі важче зробити правильний вибір серед величезної кількості пропозицій.

Сьогодні хочеться поговорити про Польщу, і на прикладі одного регіону, Люблінського, спробувати окреслити ті можливості, якими Польща володіє для надання якісної медичної допомоги закордонним пацієнтам.

За ініціативи адміністрації міста Люблін, та місцевого Медичного Університету, в січні 2014 року, був створений «Кластер медичних та профілактичних послуг» - Люблінська Медицина (Lublin Medicine – Medical& Wellness Cluster) що на сьогодні об’єднує 123 медичні установи та 99 підприємств. Подібне утворення сприяє уніфікації цілої медичної галузі регіону, реалізації передових наукових здобутків на практиці у закладах охорони здоров’я, а також постійний обмін досвідом між лікарями не лише в середині регіону, усієї Польщі, а й за її межами. Ще однією перевагою існування кластера є те, лікарні які входять у це об’єднання працюють на базі університетів.  Університети, займаючись дослідницькою діяльністю, розробляють і одразу ж впроваджують ці інновації на базі клінік регіону.

Так що ж отримує український пацієнт, обираючи Польщу в якості країни для лікування? Насамперед, це широкий вибір медичних установ, оскільки і польські державні, і польські приватні лікарні мають відділи по роботі з іноземними пацієнтами, персонал яких вільно спілкується англійською та в багатьох українською та російською мовами. Цей факт набагато спрощує комунікацію та взаєморозуміння, водночас  пришвидшуючи процес отримання послуг (лікування).

По-друге, гарантовано високу якість надання медичних послуг у Польщі, починаючи від діагностики та лікування, до проходження реабілітації та відновлення. Персонал польських лікарень, від керівної ланки до рівня медичних сестер, на постійній основі проходять  стажування в провідних європейських клініках. Переймаючи досвід своїх колег, вони зацікавлені у вдосконаленні  технологій  та  впровадженні на практиці  інноваційних підходів і методів  лікування найрізноманітніших захворювань.  Завдяки активній участі польських фахівців у європейських програмах, та за активної підтримки держави, система охорони здоров’я  Польщі входить в 5 найрозвинутіших в Європі. 

По-третє, заощадження коштів! Ціни є втричі нижчими в порівнянні з клініками Франції, Німеччини,  Італії. Водночас, польські  лікарі довіряють українським методам діагностики, відповідним чином заощаджуючи тим самим кошти і час пацієнтів.

В наступний пункт, можна додати спорідненість клімату, мови і звичаїв, а також територіальну близькість Польщі та розвиненість інфраструктури. Завдяки прямим рейсам та безвізовому режиму між Україною  та Евросоюзом, (відстань не є більше проблемою), а один кліматичний пояс не потребує витрачати життєвий ресурс пацієнта на акліматизацію.

Найбільших досягнень люблінські клініки досягли у наступних галузях: кардіологія, кардіохірургія, нейрохірургія, ортопедія, гінекологія, діагностика, баріатрична та судинна хірургія.

 

 

напрямки

процедури

кардіологія

діагностика порушень серцевого ритму з використаням електроанатомічної сис-ми 3D, коронарна ангіопластика (DES стенти), коронарографія.

кардіохірургія

шунтування коронаоних судин переферійного кровообігу, заміна, пластика 1-3 клапанів, лікування аневизм, хірургія коронарних артерій і клапанів серця CABG,лікування фібриляцій передсердь.

нейрохірургія

глибока стимуляція мозку (DBS) в межах субталамічного ядра (STN), видалення внутрішньочерепних пухлин, лікування аневрихм і судинних мальформацій.

ортопедія

протезопластика, атроскопії коліна(меніск, хрящ), артроскопічна реконсрукція зв'язок коліна, пересадка хряща суглоба, корекція складних деформацій передньої частини стопи, корекція плечових суглобів, ендопротезопластика тазостегнових та інших суглобів, динамічної стабілізації хребта.

отоларингологія

ендоскопічні операції навколоносових пазух, лазерна хордектомія, мікросудинні реконструктивні операції, коригування піднебіння, сіалоендоскопії, септопластика,включаючи діагностику та лікування хропіння та апное

баріатрична хірургія

резекція шлунку, регульоване кільце

судинна хірургія

облітерації  та операції варикозу лазерним методом (EVLT), мініфлебектомії

Гінекологія

малоінвазивна хірургія, лікування міом емболізацією, лапароскопії, оклюзія судин малого тазу, стрічка T sling, TVM (total vaginal mesh).

урологія

операція фімозу, крипторхізму, варикоцеле, біопсія міхура, простати.

діагностика

лабораторії  радіології тануклеарної медицини, нейрорадіології, фізіотерапевтичні, бронхоскопічні, нейрохімії та молекулярної біології, КТ, МРТ, позитронно-емісійна томографія

 

На останок хочеться зауважити, що клініки Польщі ретельно дотримуються права пацієнта на медичну таємницю, та водночас, надаючи всю повноту інформації про хід лікування для пацієнта. Дотримання всіх правил асептики та антисептики, використання виключно сертифікованих препаратів  в поєднанні з найсучаснішим устаткуванням та високою кваліфікацією медичного персонал є запорукою успішного вирішення найскладніших проблем пов’язаних зі здоров’ям!