Прес-реліз

17.12.2015

У МОЗ України відбувся круглий стіл з міжнародною участю «Актуальні питання міжнародної співпраці в сфері охорони здоров’я».

В МОЗ України під головуванням Першого заступника Міністра охорони здоров’я Олександри Павленко за участю представників Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, фахівців МОЗ України, представників посольств та міжнародних організацій, державних та приватних клінік, страхових компаній, громадськості та ЗМІ відбувся круглий стіл «Актуальні питання міжнародної співпраці в сфері охорони здоров’я». Ініціатором його проведення виступила Громадська Рада при МОЗ України.

Учасники обговорили можливості міжнародної співпраці в охороні здоров’я, освітніх програм та програм партнерства, обміну досвідом, участі українських клінік у міжнародних наукових програмах, залучення міжнародних інвестицій у галузь охорони здоров’я, використання міжнародного досвіду у сфері державно-приватного партнерства та реформ, а також шляхи розвитку медичного туризму як одного з потенційних рушіїв розвитку галузі.

За словами Першого заступника Міністра Олександри Павленко, за останній рік МОЗ здійснено багато заходів у співпраці з іншими країнами – це і залучення гуманітарної допомоги, і реалізація освітніх програм для медиків, і вперше залучення міжнародних організацій до процесу закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення. В напрямку державно-приватного партнерства багато зроблено на законодавчому рівні, досягнуто домовленостей про надання рекомендацій з розвитку ДПП в галузі медицини з боку Європейської економічної комісії ООН. Проте, - впевнена посадовець, - основними рушійними важелями для впровадження як ДПП, так і медичного туризму має стати ухвалення законопроектів, покликаних змінити саму систему охорони здоров’я, підвищити рівень та якість медичних послуг в Україні, зробити їх привабливими для інвесторів та пацієнтів з-за кордону.

Підтримати ці ініціативи готові і в Комітеті з питань охорони здоров’я ВРУ, - переконана заступник Голови Комітету Ірина Сисоєнко. Вона підкреслила важливість тісного зв’язку влади та громадськості для досягнення результатів.
Присутній на засіданні директор відділу програм в галузі охорони здоров’я Представництва Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні. Мr. Чарльз Лерман вказав на ті важливі досягнення, здійснені Україною спільно з USAID в напрямку боротьби з ВІЛ та іншими соціально-небезпечними захворюваннями, підтвердив готовність співпраці та важливу роль взаємодії з боку уряду України та організацію необхідної роботи медичних центрів в регіонах.
Тему медичного туризму озвучили у своїх презентаціях Голова Комітету з питань міжнародного співробітництва та медичного туризму ГР при МОЗ України, Президент Української Асоціації Медичного Туризму Віолетта Янишевська та віце-президент Асоціації Ігор Торський. Були підняті такі ключові питання як опис глобального ринку медичного туризму, тренди та перспективи України в розвитку медичного туризму, показано можливі ризики та стоп-фактори, які гальмують необхідні зміни в секторі медичного туризму, запропоновані шляхи для формування позитивного бренду України на міжнародному ринку.

Правовий аспект теми міжнародного співробітництва в охороні здоров’я висвітлили заступник Голови ГР при МОЗ Україна Радміла Гревцова та Голова Комітету з питань розвитку самоврядування в охороні здоров’я ГР при МОЗ України, голова Комітету з медичного права АПУ Олена Беденко-Зваридчук. Радміла Гревцова акцентувала увагу на правових засадах використання новітніх технологій у сфері медицини, сурогатного материнства та трансплантології, відмітила деякі недосконалості законодавства, що стримують надходження інвестицій в медицину України. Олена Беденко-Зваридчук зупинилася на факторах і ризиках, що перешкоджають розвитку міжнародного співробітництва – зловживання коштами міжнародних донорів, негативне висвітлення діяльності медичних представників в ЗМІ, недостатній рівень знання іноземних мов медичними працівниками тощо. 
У ході обговорення також прозвучали виступи Сергія Завадського, представника міжнародної організації «Ротарі Інтернешнл» щодо сприяння у організації та проведенні міжнародних навчальних програм для лікарів, представника клініки «Ісіда» Евгенії Савчиної щодо відношення клініки до сурогатного материнства та досвіду прийому іноземних пацієнтів для застосування репродуктивних технологій, представників інших організацій.

На завершення учасниками круглого столу було обговорено, проголосовано та прийнято проект резолюції – конкретні завдання для прискорення вирішення озвучених питань. Основні її пункти стосуються вдосконалення нормативно-правової бази у сфері медичного туризму; підтримки діючих та створення нових міждержавних професійних програм обмінів та стажування; участь у заходах міжнародної інформаційної сфери (професійні та відкриті Інтернет-ресурси, українські та міжнародні медичні конференції, конференції з медичного туризму, семінари, інформаційні та ознайомчі тури в українські клініки, В2В програми); вдосконалення «мовної культури» та міжнародної інтеграції; створення робочих груп з питань розвитку міжнародного співробітництва в охороні здоров’я, розробки та подальшого впровадження ДПП проектів в сфері медичного туризму.

Прес-служба МОЗ України