"Люди, які лікуються за кордоном, витрачають на 30-40 відсотків більше грошей, ніж заплатили б удома, скориставшись можливостями, які вже існують в Україні"

Тетяна МИХАЙЛЕНКО, «ФАКТИ»

03.04.2015

Медичні туристи, які звернулися до недобросовісних фірм-посередників, можуть стикатися з безліччю проблем за кордоном


При нинішньому стрімкому темпі життя багато хто воліє поєднувати відпочинок з лікуванням і відправляються за кордон. Але деякі медичні туристи стикаються з труднощами, які навіть не могли припустити. І добре, якщо людина їхала, щоб пройти профілактичне обстеження, просто оздоровитися. Але дуже часто за кордон відправляються люди, які страждають онкологічними захворюваннями, і непередбачені обставини можуть погіршити їх стан.


46-річний Олексій, якому в Україні поставили діагноз рак, знайшов компанію, яка допомогла вилетіти до Туреччини на обстеження в одну з відомих клінік. Чоловік дуже сподівався, що турецькі лікарі винесуть не настільки суворий вердикт. Але виявилося, що в аеропорту чужої країни ... його ніхто не чекав. Чоловікові вдалося додзвонитися по одному з телефонів до туркомпанії. І лише через три години за ним прислали машину, в коридорі госпіталю Олексій провів ще годину, потім чотири години чекав лікаря в погано облаштованій палаті. А після обстеження чоловікові видали висновок ... турецькою мовою і відправили додому. Повернувшись на батьківщину, Олексій, чий стан серйозно погіршився, відправився на лікування в українську клініку.


- Така ситуація з чоловіком сталася тому, що фірма-посередник не домовилась із зарубіжної клінікою про його обстеженні, і подібних історій досить багато, - розповідає президент Української асоціації медичного туризму Віолетта Янишевська.

- Сьогодні медичним туризмом займається хто завгодно, навіть звичайні турфірми. І пацієнту треба бути дуже уважним, щоб не опинитися в руках непрофесіоналів. У нашій асоціації з пацієнтами працюють тільки лікарі, які знають, в якій клініці людині можуть допомогти. До нас звертаються люди з різних міст України. І ми в першу чергу пропонуємо лікування в нашій країні, а лише потім, якщо людині не можуть допомогти - за кордоном. Нещодавно ми відправили на лікування до Ізраїлю 18-річного хлопця, який страждає саркомою. Йому загрожувала ампутація ноги. За кордоном ногу врятували, зробили пластику стегна. Тепер хлопцю необхідна хіміотерапія, яку він вже буде проходити в Україні. До речі, більшість обстежень пацієнтові зробили в нашій країні. У лікарні LISOD (вона знаходиться в селі Плюти Київської області) йому провели ПЕТ-КТ. Апарати, які є в цій лікарні, дозволяють виконувати дослідження на високому світовому рівні. Розшифровкою ПЕТ-КТ, наприклад, займаються ізраїльські фахівці, вона видається двома мовами - англійською та російською. Також, все обов'язково записуються на диск. Ці обстеження приймають в закордонних клініках і обходяться вони набагато дешевше, ніж там.

- Коли до мене на лікування до Ізраїлю приїжджають пацієнти з України, я завжди запитую: «Чому ви не пішли в LISOD?» - Говорить онколог, керівник ради консультантів LISOD професор Авраам Кутен. - Справа в тому, що у пацієнтів з України немає страховки, яку мають ізраїльтяни, і лікування їм, як і іншим іноземним громадянам, обходиться набагато дорожче. Ось, наприклад, був у мене пацієнт з Харкова, який страждав на рак легенів. Ми йому допомогли. Але якби він лікувався в LISOD, то витратив би приблизно на 30 відсотків менше. Людям, які проходять лікування за кордоном, доводиться оплачувати також проживання в готелі, послуги перекладача, фірм, що займаються медичним туризмом. Я вважаю, що, якщо є можливість отримати якісне лікування в своїй країні, не треба кудись їхати. Це дозволить не тільки заощадити гроші, але й ... швидше відновитися, одужати. Не дарма ж кажуть, що вдома і стіни допомагають. За кордоном людина зазвичай знаходиться сам зі своєю бідою. Поруч тільки лікарі, але немає ні рідних, ні друзів. А  онкологічному хворому необхідна підтримка близьких людей.

До того ж потрібно розуміти, що серед посередницьких фірм можуть бути шарлатани, які візьмуть з клієнта максимальну суму, а відправлять у дешеву клініку. Тому треба ретельно вибирати посередника.

- Багато людей вважають, що онкологічні захворювання найкраще лікують в Ізраїлі. Чи так це?


- В Ізраїлі багато прекрасних лікарів-онкологів і хороших госпіталів. Але лікарня ізраїльської онкології є і в Україні. Якщо пацієнт хоче, щоб його прооперував лікар з Ізраїлю, фахівець може приїхати в Україну.
Людям, котрі збираються на лікування в Ізраїль, важливо знати, що там вони будуть лікуватися у звичайних лікарнях, лежати в багатомісних палатах і сидіти в чергах, щоб потрапити на прийом до лікаря, або на процедури. Якщо ж медичного туриста направлять в маленьку приватну клініку і у нього виникнуть ускладнення, його переведуть в державну лікарню.

- Чи відрізняються підходи до лікування в Ізраїлі та Україні?

- Якщо говорити про LISOD, то принципових відмінностей немає, - розповідає клінічний онколог, променевий терапевт, завідувач відділенням клінічної онкології LISOD Цві Бернштейн. - Засновники лікарні намагалися зробити свого роду зліпок ізраїльських шпиталів. Принцип роботи LISOD називається «перевернута піраміда». Якщо у людини виникли онкологічні проблеми, він потрапляє на прийом до дуже досвідченого клінічного онколога, який відразу призначає необхідні аналізи та обстеження. Після цього на консиліумі лікарів приймається рішення про індивідуальну тактику лікування пацієнта згідно зі світовими стандартами. На жаль, в Україні не готують клінічних онкологів. Цей фахівець знає всі нозологічні форми, принципи діагностики та лікування захворювань. Разом з ним працюють хірурги, променеві і радіотерапевти. Пацієнти в Україні часто стикаються з тим, що лікарі весь час направляють їх до інших фахівців, мовляв, «це не наша проблема, своє ми зняли». А у клінічного онколога все - його. І саме цей фахівець відповідає за результат лікування хворого.

- Щоб здешевити лікування, пацієнтам нерідко призначають препарати-генерики. Наскільки вони ефективні?


- Будь-який виробник може випускати такий препарат, але гарантувати його якість неможливо. Ніхто не проводив дослідження, щоб з'ясувати, наскільки препарати-генерики відрізняються від оригіналів. Але ціна ліків, які випускаються без ліцензії розробника оригінальних препаратів, на порядок відрізняється. Ми в LISOD працюємо тільки з перевіреними ліками.

- В Ізраїлі лікар повинен запропонувати пацієнтові список препаратів на вибір, - розповідає Авраам Кутен. - І той сам вирішує, які ліки йому по кишені. Якщо у людини рак четвертого ступеня, думаю, йому не варто продавати будинок, влазити в борги, щоб мати можливість приймати дуже дорогі ліки. Адже якщо правильно підібрати більш дешевий препарат, ефект лікування буде такий самий.
Звичайно, сьогодні існують ліки, які блокують ріст ракових клітин на молекулярному рівні і дозволяють ефективно лікувати багато онкологічних захворювань: рак молочної залози, шлунково-кишкового тракту, нирок, легенів. Таргетні препарати набагато менше впливають на здорові клітини організму, ніж інші ліки. Зараз проходять клінічні дослідження нового препарату для лікування агресивного виду базальноклітинній карциноми. Буквально за кілька тижнів прийому цих ліків у пацієнтів, у яких захворювання вразило частину носа або щоки, шкірні покриви повністю відновилися. Але у таких препаратів є один дуже суттєвий недолік - занадто висока вартість.

- Чи вдається сьогодні виліковувати рак четвертої стадії?


- Сьогодні в онкології відбулося велике просування вперед, - говорить доктор Бернштейн. - Є багато захворювань четвертої стадії, які можна вилікувати: метастатична хвороба яєчка у чоловіків, поширені лімфоми, деякі види сарком, пухлини товстого кишечника та інші. При лікуванні метастатичних форм застосовуються препарати, які дозволяють людям жити п'ять, десять і більше років.


- За якими симптомами людина може запідозрити, що у нього рак? Які дослідження треба проходити щорічно?


- Повинні насторожити синдром хронічної втоми, слабкість, відсутність апетиту, розлади шлунку і кишечника, кров при дефекації, в сечі, тривалий кашель, прожилки крові у мокротинні, родимки, що змінюються, виразки на шкірі, свербіж, хронічні болі.
Жінкам треба щорічно проходити гінекологічне обстеження, здавати мазок з шийки матки, робити мамографію після 40 років. Після 50 всім показана колоноскопія. А якщо в роду у когось був рак товстого кишечника, дослідження потрібно проходити з 8 років. Людям, які курять, показана томографія грудної клітини. Робити онкотест, які в останні роки були дуже популярні, не має сенсу, так як вони неінформативні і на їх підставі неможливо встановити точний діагноз.

- З якими проблемами за кордоном стикалися пацієнти LISOD і що хворим можуть запропонувати в лікарні ізраїльської онкології в Україні?


- Кілька пацієнтів розповідали, що після операції вони більше не бачили хірурга, - каже адміністратор лікарні Олександра Гриб. - Якщо виникали післяопераційні проблеми, людина залишалася фактично кинутим. Іншим продавали хіміотерапію на п'ять-шість циклів, а в підсумку їм на якомусь етапі доводилося замінювати препарати. Ясно, що закордонні лікарі не спостерігають хворих після втручання і їм доводиться шукати лікарів тут. Так що наші фахівці надалі займаються лікуванням таких пацієнтів.


У LISOD лікують практично всі види раку, крім гематологічних захворювань. У нас також не роблять нейрохірургічні операції і не займаються лікуванням дітей до 18 років. У лікарні виконують складні онкологічні операції лапароскопічним методом. Це резекція прямої кишки, стравоходу (з можливістю пластики органу), нирки, шлунка. У Центрі сучасної мамології не тільки виконують операції на молочних залозах, але й одночасно роблять пластику. Також тут обов'язково проводять дослідження «сторожового» лімфовузла за допомогою барвника. Якщо в ньому немає ракових клітин, пацієнтці не потрібно видаляти всі лімфовузли. Це дозволяє їй уберегтися від поширеного ускладнення, яке виникає у жінок після видалення молочної залози - лимфостаза (набряклість руки). Після мастектомії з пацієнтками обов'язково працюють реабілітологи.
Проводимо радіотерапію і променеву терапію. Також застосовуємо брахітерапії - внутрішня променева терапія. Цей метод необхідний жінкам, які перенесли операцію з приводу раку шийки матки, ендометрію.
Метод ПЕТ-КТ, що дозволяє виявити 65 відсотків онкологічних захворювань, використовують як для діагностики, так і для моніторингу розвитку новоутворень, оцінки ефективності лікування, планування опромінення пухлин. Гістологічні дослідження проводять у сертифікованих лабораторіях Німеччини та Ізраїлю.

- Багато пацієнтів бояться побічних дій променевої терапії ...


- Важливо призначати таке лікування правильно, за свідченнями, опромінення повинно проводитися прицільно, - говорить фахівець з променевої терапії Авраам Кутен. - Сучасні апарати для променевої терапії стали набагато кращі. Але важливо, щоб цією апаратурою користувалися професіонали. У LISOD хороша команда фахівців: лікарі, фізики, технологи, лаборанти. Нерідко променеву терапію поєднують з прийомом таргетних препаратів.


- Ізраїльські та українські лікарі працюють в одній команді ...


- Так, лікарі щодня проводять консиліум і разом приймають рішення з приводу лікування хворих. Найчастіше це дуже складні випадки. Також проводяться майстер-класи для українських і зарубіжних лікарів: в інтерактивному режимі виконуються різні операції.


- Чи можна вберегтися від раку?


- Якщо людина перестає курити, ймовірність захворіти на рак знижується приблизно на 30 відсотків. Про це знають лікарі. І я був украй здивований, коли на конференції в Сербії побачив онкологів, які курять. А як презент нам дали ... запальнички. Почавши палити в 16 років, людина ризикує заробити рак вже в 60. Важливо повноцінно харчуватися, займатися фізкультурою. Якщо у людини є генетична схильність, треба бути дуже уважним до свого здоров'я.
Я був вражений, наскільки багато в Україні жінок із запущеним раком молочної залози. В Ізраїлі таких пацієнток практично немає. Адже в початковій стадії жінці можна провести невелику органозберігаючу операцію.

- Якщо людина все ж хоче лікуватися за кордоном, на що йому потрібно звернути увагу при виборі фірми-посередника, медичного закладу? - запитую Віолетту Янишевську.

- Важливо, щоб у посередника та клінікі була хороша репутація. Ми можемо запропонувати лікування в різних країнах, але наші клієнти зазвичай вибирають лікарні Німеччини, Ізраїлю та Туреччини. Однак ми працюємо далеко не з кожною закордонною клінікою. Ось недавно до нас звернувся чоловік, якому запропонували лікування в німецькому госпіталі. Сума за сервісні послуги, названа чоловікові, була абсолютно неадекватною - 12 тисяч євро. Зазвичай послуги перекладача, зустріч в аеропорту, поїздки до лікаря не можуть коштувати набагато більше тисячі євро.
Багато хто скаржиться, що у них виникають проблеми з оформленням документів, отриманням візи. Ми тісно співпрацюємо з посольствами і, на щастя, у нас таких труднощів не було. Нам доводилося навіть оформляти все протягом дня. Також важливо, щоб у пацієнта була нормально оформлена історія хвороби, зібрані результати аналізів і обстежень. Інакше в закордонній клініці йому можуть запропонувати абсолютно не те обстеження або лікування, яке він потребує. Треба враховувати, чи дозволяє пацієнтові його стан здоров'я летіти літаком. Адже відомі летальні випадки тяжких хворих в авіалайнерах і зарубіжних лікарнях. Тому вирішуючи відправитися за кордон, треба ретельно зважити всі «за» і «проти».

Матеріал сайту: http://fakty.ua/197872-lyudi-kotorye-lechatsya-za-rubezhom-tratyat-na-30-40-procentov-bolshe-deneg-chem-zaplatili-by-doma-vospolzovavshis-vozmozhnostyami-uzhe-sucshestvuyucshimi-v-ukraine