Пройшов вже майже рік після проведення в Києві першої виставки і конференції медичного туризму MTEC.Kiev. Напередодні нової виставки і, як прийнято в цьому випадку, ми можемо підвести певні підсумки за минулий період. Більш того, рівно рік тому була створена Українська Асоціація Медичного Туризму (УАМТ).

Медичний туризм та лікування в світі

Медичний туризм продовжує глобалізуватися і стрімко набирати обертів. У провідних країнах світу з високим рівнем медицини прибуток від в'їзного оздоровчого та лікувального туризму вимірюється сотнями мільйонів доларів щорічно і вносить вагомий вклад у поповнення бюджету країни. В останні роки медичний туризм, включаючи як лікування, так і діагностику та реабілітацію, становить близько 2% світового ВВП.

Більше 50 країн в рамках розвитку своїх економік прийняли національні програми з медичного туризму. Такі країни, як Німеччина, Ізраїль, Туреччина, Індія, Сінгапур, Таїланд інвестують мільйони у розвиток медичної інфраструктури, будівництво комфортабельних клінік з кращим устаткуванням та інноваційними технологіями для надання високоякісного лікування. Фахівці цих установ регулярно проходять навчання та стажування в кращих світових медичних університетах. Лікарі клінік, які приймають іноземних пацієнтів на лікування, володіють кількома мовами. Вивчення мов у багатьох країнах входить в обов'язкову підготовку середнього та вищого медичного персоналу. Багато клінік сертифіковані за стандартами JCI.

Робота на ринку медичного туризму - це боротьба за увагу і довіру споживача, формування оптимального співвідношення ціна\якість, а також, надання додаткових послуг окрім лікування та діагностики, виходячи з кон'юнктури ринку. Все це призводить до того, що пацієнт може не тільки вирішити свої проблеми зі здоров'ям, але і одночасно відпочити, познайомитися з місцевими пам'ятками без дискомфорту в спілкуванні і акомодації.

За даними ВООЗ, до 2022 року туризм і сфера охорони здоров'я (спільно) стануть однією з визначальних світових галузей. А оскільки населення всього світу старіє, розвиток медичного та оздоровчого туризму очікує ще більш стрімке зростання.

Виділяють чотири основних спонукальних мотиву медичного туризму:

  • більш низька вартість лікування та діагностики в іншій країні; 
  • більш сучасні медичні технології за кордоном; 
  • висококваліфікована медична допомога і сервіс; 
  • часовий фактор (при довгому очікуванні медичного лікування в своїй країні)

Лікування в Україні та її ніша на світовому ринку медичного туризму

Минулий звітний рік для України став найскладнішим в її сучасній історії як в політичному, так і в економічному аспектах розвитку. Тим не менш, галузь медицини продовжила динамічно розвиватися і ми, Українська Асоціація Медичного Туризму, можемо поділитися успіхами українських лікувальних установ.

Тут доречно нагадати, що перспективність країни для розвитку медичного туризму визначається декількома факторами, а саме: рівнем якості надання медичних послуг, вартістю діагностики та лікування, розвитком транспортного та готельного сектора, рівнем мовної інтеграції, законодавчою базою та локалізацією країни на карті світу.

Так, в Україні на сучасному світовому рівні знаходяться цілі галузі медицини. Приміром, більшість українських клінік репродукції мають найсучасніше обладнання, високопрофесійний вищий і середній медперсонал, що призводить до результативності лікування на рівні світових стандартів. Аналогічні успіхи демонструють офтальмологія та стоматологія. Що стосується інших галузей медицини, то в Україні є цілий ряд сучасних і успішних клінік. Це і багатопрофільні клініки, і вузькоспеціалізовані клініки онкології та кардіології. Україна може пишатися унікальними медичними розробками, що не мають аналогів у світі.

Важливо, що в Україні на даний момент існує сприятлива законодавча база в сфері репродуктивного здоров'я та клітинної терапії, що в синергізмі з сучасним обладнанням клінік і високим професіоналізмом лікарів призводить до значної зацікавленості іноземців для отримання даної медичної послуги саме в Україні. Також, ми бачимо зацікавленість міжнародних медичних пацієнтів в отриманні онкологічної допомоги в приватних онкологічних клініках України. Це пов'язано з тим, що в багатьох країнах ця галузь медицини знаходиться тільки в державному секторі, що не завжди передбачає персоналізований підхід.

Вартість медичних послуг в Україні, в більшості випадків, набагато нижче вартості аналогічного лікування в інших країнах. Це призводить до того, що саме в Україні воліють лікувати зуби або коригувати зір багато іноземців чи українська діаспора.

Далеко не останню роль в ухваленні рішення про лікування за кордоном відіграє рівень сервісу, акомодації та відсутність мовного бар'єру. У цих аспектах Україна також просунулася в позитивну сторону. Багато лікарі володіють іноземними мовами, а в клініках, які приймають зарубіжних пацієнтів - це норма і для середнього медперсоналу. В основному це стосується англійської мови. Що стосується російськомовних пацієнтів - навіть в санаторіях і реабілітаційних центрах Західної України кожен співробітник володіє російською мовою на високому рівні. Тут також часто можна почути польську та угорську мову.

Можливості та перспективи

Багато українських клінік воліють розвивати свій бренд поодинці, іноді не усвідомлюючи, що у окремо взятого гравця на ринку медичного туризму не вистачає ні часових, ні матеріальних ресурсів для розвитку впізнавання бренду своєї компанії на міжнародній арені і виходу на якісно новий рівень. Саме тому створюються асоціації, організовуються профільні міжнародні виставки та конференції, так як це дозволяє всім провідним гравцям представити свої досягнення перед інтернаціональної аудиторією, спільно розвиваючи бренд країни, бренд галузі медицини, і на цій основі посилюючи унікальний бренд своєї компанії.

Українська Асоціація Медичного Туризму в рамках просування розвитку медицини України проводить міжнародні виставки та конференції медичного туризму, круглі столи, семінари, прес-конференції, навчальні програми, стажування для лікарів. Важливо розуміти, що в рамках розвитку медичного туризму велике значення має активна участь у таких заходах.

Членами УАМТ є провідні медичні клініки, туристичні компанії, оператори медичного туризму, страхові компанії. Ми співпрацюємо з друкованими та іншими ЗМІ, інтернет-порталами, авіа-перевізниками, посольствами, як в Україні, так і за кордоном. Наші зусилля спрямовані на створення позитивного іміджу України в цілому, а також на промоцію провідних напрямків української медицини та основних її представників на міжнародній арені.

 

Українська Асоціація Медичного Туризму запрошує до співпраці!

Разом ми зможемо розвиватися більш ефективно!