Медичний туризм набирає обертів, а авіапереліт - найбільш швидкий, зручний і безпечний спосіб для пацієнта дістатися до пункту призначення. Саме тому Українська Асоціація Медичного Туризму відкриває рубрику, присвячену медичній безпеці пацієнта під час авіаперельотів.

Як організувати авіаподорож без ризику і негативних наслідків для здоров'я? Що необхідно врахувати при плануванні перельоту? Адже у багатьох пасажирів є або хронічні захворювання, або ті чи інші фізіологічні особливості організму, що впливають на нормальну переносимість польоту. Навіть просто знаходження на борту літака може стати причиною стресу для мандрівника і спричинити в організмі певні відхилення від норми.

У даній статті хотілося б дати декілька корисних порад для людей з хронічними захворюваннями, а також вагітних жінок, особливо з ускладненою вагітністю, або на великих термінах вагітності, які допоможуть зробити подорож більш комфортною. Найважливіше правило: якщо у Вас є певне захворювання - задайте питання своєму лікарю про медичну безпеки польоту особисто для Вас. Також пам'ятайте: пасажири, яким прописані ліки, завжди повинні брати їх з собою на борт в ручній поклажі. Це особливо важливо, якщо Ви приймаєте ліки від захворювань серця, діабету або епілептичних нападів. Це правило має бути обов'язковим для таких пасажирів, незважаючи на те, що всі авіаперевізники мають на борту медичну аптечку з базовим набором препаратів. Поговоримо про один з найбільш головних і важливих органів - серця.

Під час перельоту людей з хворим серцем або з імплантованими водіями серцевого ритму можуть виникнути ускладнення, тому слід заздалегідь подумати про власне здоров'я. Отже, кілька рекомендацій як убезпечити таких мандрівників:

1) тримаєте ліки завжди «під рукою»;

2) краще відмовитися від пропонованих в польоті солоної їжі, алкогольних напоїв, кави та напоїв з кофеїном;

3) складіть і тримайте при собі список ліків, на які у Вас алергія;

4) візьміть з собою копію останньої ЕКГ;

5) якщо у Вас встановлений штучний водій ритму або артеріальний стент, майте при собі документ з інформацією про це і короткий опис пристрою від виробника на декількох мовах.

 

Також, для профілактики ускладнень:

1) побільше рухайтеся, пересувайтеся по проходу, тому найкраще для Вас розміщення - в кріслі біля проходу;

2) пийте більше рідини;

3) застосовуйте компресійний трикотаж на нижні кінцівки;

4) прийміть таблетку аспірину при відсутності протипоказань.

 

Згідно з діючими на даний час рекомендаціям лікарів, існують такі протипоказання до польотів:

  • перенесений інфаркт міокарда менш ніж 2 тижні тому 
  • сердечне шунтування менш 3 тижнів тому 
  • нестабільна стенокардія 
  • декомпенсована серцева недостатність 
  • неконтрольовані порушення серцевого ритму.

Вагітність і переліт

Також хотілося б дати декілька рекомендацій вагітним жінкам, які планують переліт. Існує думка, що вагітним жінкам заборонені авіаперельоти, але це не зовсім так. Більшість лікарів дозволяє вагітним літати, звичайно, за умови, що немає ніяких ускладнень з вагітністю.

Важливо пам'ятати: жінки, які раніше перенесли викидень, передчасні пологи або будь-який з ряду інших ризиків для здоров'я самої жінки або майбутньої дитини, не можуть отримати схвалення від лікаря для подорожі на літаку на будь-якому терміні вагітності, побоюючись, що нинішня вагітність також буде проходити з високим ступенем ризику.

Багато авіакомпаній чуйно реагують на потреби вагітних пасажирок. За умови, що авіакомпанія отримала повідомлення про вагітність, деякі з них відразу пропонують вибір більш комфортного сидіння або коляску для супроводу, які зазвичай не пропонуються для інших пасажирів.

Чим ближче жінка до очікуваної дати народження малюка, тим менше ймовірність того, що авіакомпанія дозволить подорожувати без письмової згоди лікаря, виданого не раніше, ніж за 3 дні до польоту. Нам часто задають питання: «До якого терміну вагітна жінка може літати?».

Пам'ятайте: вагітній жінці рекомендується літати, особливо на тривалі відстані, не пізніше, ніж з терміном вагітності 36 тижнів (більше 32 тижнів при багатоплідній вагітності). Жінці, яка народжувала за кордоном, рекомендується повернення літаком не раніше, ніж через сім днів після пологів.

Дані правила в авіакомпаніях існують не тільки для того, щоб обмежити свою відповідальність, а й забезпечити безпеку і комфорт вагітній жінці, людям з хворим серцем та іншим пасажирам.

 

З побажаннями здоров'я і комфортної подорожі,

Українська Асоціація Медичного Туризму