Настають холоди, а це означає, що не за горами черговий спалах вірусних захворювань. Всі ми хоча б раз хворіли ГРВІ. Але запальних захворювань органів дихальної системи, що провокуються вірусами, існує дуже багато. Щоб бути готовим боротися з різними ГРВІ, необхідно знати їх симптоми. Про них нам розповіла лікар-терапевт вищої категорії клініки Into-Sana Ірина Кот.

Найпоширеніші вірусні захворювання в нашому регіоні - грип, аденовірусні і риновірусні інфекції. Що у них і у всіх гострих респіраторних вірусних інфекцій спільного?

1. Хвороба викликає вірус, що вражає дихальні шляхи.

2. Хвороба послаблює імунітет, тому зростає ймовірність захворіти вдруге.

3. Шлях передачі (всі ГРВІ передаються або повітряно-крапельним, або контактно-побутовим, або фекально-оральним шляхом).

Розрізняються ГРВІ своїм протіканням.

Грип. Одне з найнебезпечніших вірусних захворювань. Починається грип раптово з різкого погіршення здоров'я. Температура - близько 40°С. Хворий скаржиться на головний біль, слабкість, відсутність апетиту, біль в м'язах, сухий кашель. Ніс при грипі зазвичай не закладено. Грип небезпечний ускладненнями, такими як запалення легенів, отит, ускладнення в роботі нервової і серцево-судинної систем.

При перших симптомах цього захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря!

Аденовірусна інфекція. Спочатку хворий скаржиться на біль в горлі. Потім починається нежить. Виділення можуть бути жовтуваті та жовто-зелені. Часто спостерігається почервоніння очей і повік, сльозотеча. Лімфовузли збільшені.

Небезпечне ускладнення - бронхіт.

Парагрип. Симптоми: біль у горлі посилюється під час ковтання. Ніс закладений, але виділення - світлі, гній відсутня. Кашель - сухий. Голос - хрипкий.

Захворювання може призвести до пневмонії, якщо вчасно не почати лікування.

Риновірусна інфекція. Симптоми - виділення з носа, часте чхання, іноді кашель, головний біль або м'язова слабкість. Хворобливий стан спостерігається приблизно протягом тижня.

Респіраторно-сінтіціальний вірусЦей вірус вражає нижні дихальні шляхи. У хворого спостерігається біль в горлі і кашель, який з часом стає сухим. Кашель стає нападоподібний і може турбувати до 3-х тижнів. Серед ускладнень - пневмонія.

Як лікувати ГРВІ?

Оскільки більшість поширених вірусних захворювань мають загальні симптоми, методи їх лікування так само мають багато спільного.

1. Необхідний напівпостільний режим.

2. Вживайте кілька літрів рідини в день (чай, компоти).

3. Температуру від 38°С рекомендується знижувати за допомогою жарознижувальних препаратів, температуру до 38°С зазвичай не знижують.

4. Позбутися від болю в горлі допоможуть полоскання, а також аерозолі зі знеболюючим ефектом.

5. Від нежиті врятують судинозвужувальні краплі. Але захоплюватися ними не варто, інакше нежить може стати хронічним.

Важливо: антибіотики або противірусні ліки при ГРВІ необхідно приймати тільки за призначенням лікаря!

Не займайтеся самолікуванням і не відкладайте візит до лікаря. Якщо симптоми вірусних захворювань не проходять більше тижня, допомога фахівця вам необхідна: можливі ускладнення.